Филтри

Категории

Видове и цветове закалено стъкло

Дата: 05 Дек 2015

Какво е закалено стъкло?

Всички стъкла, които се използват от реномираните фирми за производство на душ-кабини са закалени, наричани още и темперирани, поради спецификата на процеса на закаляване (термична обработка). Закаляването е процес, който допринася за заздравяването на флоатно стъкло чрез неговото термично обработване. Стъкленият лист преминава през контролирано нагряване и охлаждане, при което се постига много висока механична и термична устойчивост на стъклото, до 9 пъти повече от незакаленото стъкло.

Този процес осигурява не само здравината на стъклото, но и неговата безопасност. По какъв начин? Отговорът е прост: чрез намаляване на масата на стъклото при счупване, ако закаленото стъкло се счупи, то се разрушава на много малки безопасни парченца, които не могат да нанесат сериозни наранявания и щети, ако човек се намира в близост до такова стъкло.

 

Закалено стъкло счупване  Разликата между прозрачно и clear vision стъкло кристално стъкло

 

 

Дебелини на закалено стъкло

Дебелините, които най-често се срещат за производство на душ-кабини, паравани прегради за банята и дома са 4, 6 и 8 мм. Най-малката дебелина се използва предимно от големите концерни, които се опитват максимално да свалят цените на своите продукти. Малката дебелина на стъклата не е препоръчителна, тъй като закаляването на такова стъкло може да не е много добро и то да не е безопасно.

6 мм и най-вече 8 мм са оптималните дебелини на стъклото, когато то е здраво, не се огъва, а в същото време се запазва и нормално тегло, тъй като при по-големи дебелини на стъклата (10, 12, 19 мм и др.), те стават изключителни тежки, което повишава стойността на транспорта и опасността от изпускане и счупване и затруднява ежедневната им експлоатация.

 

Кафяво закалено стъкло за душ-кабини Сиво закалено стъкло за душ-кабини Синьо закалено стъкло за душ-кабини Зелено закалено стъкло за душ-кабини

 

Цветове на закаленото стъкло

Стандартно, закалените стъкла се предлагат в няколко основни цвята (с минимални вариации на тонировката), това са:

● добре познатото обикновено прозрачно стъкло с лек зеленикав оттенък

● кристално прозрачно стъкло Clear Vision, без зеленикав оттенък

● стъкло химичен мат (непрозрачно стъкло, получено чрез химическо матиране на обикновено прозрачно стъкло)

● кафяво стъкло (бронзе, опушено кафяво), това е тонирано в кафяво прозрачно стъкло, т.е. през него се вижда

● сиво стъкло (черно, опушено), това е тонирано в сиво прозрачно стъкло, през него също се вижда

● синьо стъкло, тонирано в синьо стъкло, през което също се вижда, не е плътен цвят

● зелено стъкло, тонирано в зелено стъкло, през което се вижда, не е плътен цвят

Освен тези закалени стъкла, на пазара е и специално защитеното стъкло Cristal Guard, което се препоръчва изключително за баня, тъй като има вечна защита (не повърхностна, а вградена) срещу водни пръски и задържане на отлагания и мръсотия. То се почиства много по-лесно и почистване се налага много по-рядко, отколкото на обикновените закалени стъкла. Cristal Guard се предлага на българския пазар само в прозрачен цвят (без зеленикав оттенък) и само в дебелина от 8 мм. [към настоящия момент Cristal Guard НЕ се внася в България]

При механично матиране (песъкоструй, песъкоструене) на Clear Vision се получава бял мат, подобен на химичен мат, но без зеленикавия оттенък. Цветните стъкла също могат да бъдат обработени с песъкоструйка, за да се получи матирано цветно стъкло, което има лека прозрачност и осигурява повече комфорт и дискретност при душ-кабините и преградите за баня.

На закаляване подлежат и плътните цветни стъкла Lacobel и подобните му марки, като цветовете, които могат да бъдат закалявани са черно и бяло, те са плътни, непрозрачни стъкла, които от едната страна са със стъклена повърхност (лице), а от другата (наричана гръб) е цветният слой. тези стъкла не са подходящи за душ-кабини и мокри помещения, но могат да се ползват за вратички на ниши и други.

Специалните закалени стъкла Stopsol, Black Pearl и други са предназначени за специални проекти, при които има изисквания за рефлексивност или топлопоглъщане на стъклата и много рядко се използват за изграждане на душ-кабини или прегради за баня. Те имат и по-висока от стандартната цена.

 

 

Обработки на закалено стъкло

Всички обработки по стъклата като: разкрой по размер, кантиране (обработка на ръбовете за безопасност), разпробиване на отвори, изрези и други се извършват ПРЕДИ стъклото да бъде закалено. След неговото закаляване тези обработки НЕ са възможни и биха довели до неговото частично или цялостно разрушаване. Закалено вече стъкло НЕ може да бъде отрязано, разпробито или оформено в друга форма и размер.

Ето защо е много важно всички размери и дупки по стъклото да бъдат предвидени при взимане на размерите и поръчка на изделията от закалено стъкло, тъй като всяка грешка би довела до необходимостта да бъде изработено ново стъкло. Препоръчва се визмането на размери за всяко изделие от закалено стъкло да се взимат от специалист.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе