Кои стъкла са безопасни?

Дата: 23 Авг 2016

Безопасно стъкло наричаме всеки вид стъкло, което има допълнителни характеристики, които го правят устойчиво на счупване и/или ограничават опасността от нараняване при счупването му. Най-популярните видове безопасно стъкло са: закалено (темперирано) стъкло, ламинирано стъкло, армирано стъкло. Това са три класически подхода за подсилване здравината на стъклото, които могат да се използват самостоятелно или комбинирано за още по-голяма сигурност.

 

 

Закалено стъкло

Закалено стъкло   Закалено стъкло

Закаленото стъкло се получава при контролирани термични и химични обработки, които увеличават здравината на стъклото, в сравнение с незакаленото (обикновено, флоатно стъкло). Темперирането създава балансирани връзки, които карат стъклото, при евентуално счупване, да се разпадне на малки, еднакви по размер гранули, вместо на големи, произволни остри парчета. Малките частици са много по-безопасни и не биха могли да нанесат сериозни вреди на живота и здравето на човека. Заради своята здравина, темперираното стъкло, се използва в редица приложения, които изискват максимална безопасност: стъкла на превозни средства, душ-кабини, интериорни и екстериорни стъклени врати и витрини, стъклени маси, етажерки за хладилници и витрини, като компонент на бронирани стъкла, за водолазни маски, протекторни екрани за мобилни устройства и широка гама кухненски пособия и съдове.

 

 

Ламинирано стъкло

Ламинирано стъкло   Ламинирано стъкло

Названието ламинирано стъкоо, всъщност не е съвсем коректно, но тъй като е удобно и придобило популярност, се използва, за да обозначи многокомпонентна стъклена плоскост, изградена от поне два слоя закалено стъкло, между които има тънък лист пластмаса/фолио (PVB). Когато ламинираното стъкло се счупи, частиците остават "на място", благодарение на вътрешния слой фолио. Този вътрешен слой придържа стъклата и частиците заедно, дори когато са увредени или сучпени. По същия начин, както и закаленото/темперирано стъкло, ламинираното стъкло не се чупи на големи и остри парчета, които могат да бъдат опасни и да нанесат наранявания. Характерно за това стъкло е напукването тип "паяжина", когато ударът не е достатъчно силен, за да накара стъклото да се разпадне. 

Ламинираното стъкло намира своето приложение в сфери, където има голяма опасност от човешка намеса/удар, природни явления като градушки, урагани и други неконтролируеми опасности. Най-често ламинираното стъкло се ползва за таванно остъкляване, стъклени покриви, оберлихти на сгради, автомобили и други превозни средства по суша и вода. Част от полезните свойства на този тип стъкло са по-добрата шумоизолация, която се осигурява от вътрешния звукопоглъщащ слой, както и 99% защита от UV радиация.

 

 

Армирано стъкло

Армирано стъкло   Армирано стъкло

Армираното стъкло има вградена метална мрежа/решетка в своята структура. Противно на всеобщото схващане, че този тип стъкло, съдържайки метална нишка в себе си, е много здраво, армираното стъкло всъщност е по-слабо от неармираното, поради проникването на метала в структурата на самото стъкло. Също така, армираното стъкло, може да нанесе по-големи наранявания, сравнено с неармираното. Много популярно интериорно стъкло в миналото, използвано за прегради между тераси, остъкляване на различни сервизни прозорци, ревизионни отвори и др., днес то не се използва в строителството и интериора, особено за детски заведения, училища и под., където рискът от счупване и нараняване е голям.

Неговата употреба е запазена на места, където се изисква употреба на огнеупорен материал, тъй като показва устойчивост на висока температура и на силна струя (напр. от пожарникарски маркуч). Ето защо, армираното стъкло често се изпозлва в асансьори, както и за остъкляване в институции или сектори, където се изискват високи нива на пожаробезопасност и защита.

Арматурата (металната мрежа) предпазва стъклото от изпадане от рамката, дори когато е счупено. Армираното стъкло е много по-устойчиво на висока температура от ламинираното стъкло, тъй като металната мрежа издържа на в пъти по-висока температура от междинния слой от фолио.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари

Нови продукти

Гранитогрес Ragno Woodessence

Гранитогрес Ragno Woodessence

-45%
Цена: 29.00 лв
Каталожна цена: 53.00 лв
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена: 29.00 лв
Каталожна цена: 53.00 лв
Отстъпка:24.00 лв (45.28%)
Плочки и гранитогрес Ragno Eterna CleanOut

Плочки и гранитогрес Ragno Eterna CleanOut

-20%
Цена: 94.00 лв
Каталожна цена: 117.50 лв
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена: 94.00 лв
Каталожна цена: 117.50 лв
Отстъпка:23.50 лв (20.00%)
Плочки за баня и кухня Ragno Mélange Glossy

Плочки Ragno Mélange Glossy

-20%
Цена: 94.00 лв
Каталожна цена: 117.50 лв
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена: 94.00 лв
Каталожна цена: 117.50 лв
Отстъпка:23.50 лв (20.00%)

Facebook

Върни До Горе