Език &
  BG /
  Език
  0
  Език &
  BG /
  Език
  •    

  Категории

   

   

   

  Вижте всички статии

  Колко здраво е закаленото стъкло, може ли да се счупи и каква е гаранцията?

  Колко здраво е закаленото стъкло, може ли да се счупи и каква е гаранцията?

  Уважаеми потребители, тази статия, както и всички статии в блога са с информативен характер. Те целят да Ви запознаят с различни аспекти и характеристики на душ-кабини, паравани и други изделия от стъкло, както и с разликите между различните видове стъкла и подходи в производството им. Тези статии не означават, че AB произвежда или предлага всички изброени и посочени видове стъкла/продукти.

   

  Важна тема за всички, които вече имат или планират да направят покупка на продукт от закалено стъкло.

   

  Закаленото стъкло е по-здраво от незакаленото (флоатно) стъкло, но въпреки това то е податливо на влияние, както от външни, така и от вътрешни за самото стъкло процеси.

   

   

  Спонтанно счупване

   

  Повечето от нас са попадали в ситуация, в която закалено (темперирано) стъкло се е счупило без нанасяне на удар или някаква друга видима, обяснима причина. Незакалените стъкла също се чупят понякога без видима причина. Всяко незакалено стъкло обикновено се счупва като единична или множество пукнатини, които се разпространяват по цялото стъкло.

  Спонтанното счупване на закалено стъкло описвано и като "гърмене на стъкло", е придружено от силен шум, като стъклото се разпада на множество малки парчета и това е нормалното и очаквано поведение при счупване на закаленото стъкло. Малките парчета са безопасни за живота и здравето, ако сте в близост до инцидента, те не могат да нанесат значими щети по вас или вашето имущество.

   

   

  Причини за счупвания

   

  Има редица причини за спонтанно счупване на закалено стъкло като вътрешно напрежение на стъклото, промяна в позицията спрямо първоначалния монтаж (при движение и слягане на сгради, например), контакт стъкло към стъкло, контакт стъкло към метал и много други. Тези причини водят до създаване на концентрирано точково натоварване върху ръб или ъгъл на стъклото, където то е най-уязвимо. В такива случаи точката на счупването обикновено дава представа за причината и/или произхода на счупването.

  Неправилното или неравномерно темпериране също може да причини счупване на стъклото. Причината е, че разликите в напреженията в едно и също стъкло са много големи и това може лесно да се установи - моделът на счупване ще бъде силно неравномерен с някои големи острови от нефрагментирано стъкло, затворени или заобиколени от много по-малки фрагменти.

   

   

  Счупвания поради никелов сулфид

   

  Част от вече споменатите прични могат и да бъдат приписвани на грешки или недостатъци в процеса на производството, но има една честа причина, която не може да бъде приписана на никоя от тях и не може да бъде напълно елиминирана.

  Това са счупванията, причинени от примеси на никелов сулфид. Този тип счупване първоначално изглежда като удар от предмет и точката на произход на счупването е добре очертана. При по-внимателно разглеждане в тази точка се забелязват поне два фрагмента във формата на крила на пеперудата. (вижте изображенията). Това често се нарича „модел на пеперудата“ или „модел на двойното D“. Произходът на счупването обикновено е разположен далеч от ръба на стъклото.

  За съжаление, тази причина не винаги може да се установи, ако стъклото е изпаднало от фиксиращите елементи и се е разсипало.

  Феноменът е описан за първи път през 1940 г., но е документиран едва през 1961 г. Оттогава се правят задълбочени изследвания от много компании, институти и учени за идентифициране, предотвратяване и разрешаване на проблема.

  Към момента 100% успех в елиминирането на никелов сулфид от закалено стъкло не може да бъде гарантиран по никакъв метод. Ето защо, това е проблем, който дизайнерите трябва да знаят и да вземат предвид, когато избиратзакалено стъкло за своите проекти.

   

   

   

  Стъклото е крехък материал и никой производител/доставчик на стъкло не може да гарантира за счупване, тъй като съествуват множество причини за счупване от различен произход и източник, които не подлежат на гаранция.

  Остави мнение/коментар

  Код за сигурност
   Все още няма коментари